Com cuidar la Ponsètia i que sobrevisqui el Nadal

Com cuidar la planta de Ponsètia

M’encanta que hi hagi plantes com la Ponsètia, amb tant de protagonisme per Nadal. Però també em sap greu veure-les agonitzant a les escombraries al gener, en acabar les festes. Vegem quines cures necessita des del minut 0 i com mantenir viva la Flor o Planta de Nadal perquè floreixi l’any que ve.

Trucs per triar la teva flor de Nadal i que duri més

Les fulles vermelles de la planta de Nadal no són en realitat les seves flors, sinó les bràctees. Les flors de debò són al centre, en forma de boletes de color groc-verdós. Què et sembla? Potser no ho saps, però coneixes més plantes amb bràctees: la buguenvíl·lea, l’anturi… fins i tot la carxofa en té!

Doncs bé, quan vagis a comprar la teva Ponsètia, fixa’t en aquests detalls:

  • Tria l’exemplar que tingui més flors tancades. Si estan obertes, s’assecaran abans i amb elles, les bràctees vermelles.
  • Les fulles de la part baixa de la planta, arran de terra, han de ser de color verd fosc. Evita les que tinguin fulles groguenques perquè són plantes estressades que no lluiran tant.
  • Fixa’t també en l’aspecte de la resta de la planta, evitant les que tenen tiges trencades, taques o plecs a les fulles, etc.
bractees i flors de la ponsètia o flor de nadal

Princettia: l’híbrid de colors de la planta de Nadal

L’Euphorbia pulcherrima és una planta nativa de Mèxic que creix als ambients humits i càlids dels seus boscos tropicals. El color normal de les bràctees és vermell.

Però no hi ha res que agradi més als cultivadors que experimentar i crear nous colors. Per això, ara podem trobar Princettias o híbrids de ponsètia en color blanc, ivori, rosa, salmó, ataronjat, groc, i fins i tot clapejat.

Com cuidar la teva Ponsètia a casa

El primer: fora plàstics perquè la planta respiri. Si a la floristeria te l’han arreglada i el plàstic que l’envolta t’agrada, separa’l tot el que puguis perquè no estigui en contacte amb les fulles i puguin transpirar.
Talla’l per la part de baix per poder regar i que dreni bé.

No posis la planta on tu creus que quedarà millor amb la decoració nadalenca, sinó al lloc on pugui estar en les millors condicions. No és una planta complicada, només una cosa especial.

Llum i temperatura

En aquest moment de l’any, la ponsètia vol una bona lluminositat i fins i tot pot rebre un parell d’hores de sol directe sobre les fulles. Ara és hivern i no les rostirà com passaria durant l’estiu.

Solem pensar que com que és una planta tropical, estarà millor on estigui més calenteta. Doncs no: la calefacció és el seu pitjor enemic i odia les temperatures per sobre dels 21º, així que intenta mantenir-la en una habitació que estigui més aviat fresca.

Tampoc no li agraden els corrents d’aire, així que quan obris les finestres per ventilar, procura canviar-la de lloc.

Reg i polvorització

Treure els plastics de les plantes
Si has de mantenir el plàstic del test (perquè és un regal de la teva sogra, com en aquest cas), subjecta’l amb una goma i talla’l per la base perquè la planta dreni bé

L’ambient de casa a l’hivern, sol ser sec degut a la calefacció, i a les fulles d’aquesta planta tropical (és a dir, d’ambient humit) no els agrada gens. Per contra, no necessita gaire aigua, i aquí és on els conceptes ens confonen. Com cal regar-la i alhora conseguir una bona humitat ambiental?

Pel que fa al reg, el millor és regar quan vegis que el substrat comença a assecarse. No intentis mantenir-lo humit permanentment perquè és quan podries passar-te i enviar-la a l’altre barri abans d’hora.
Rega sobre el substrat, evitant mullar les fulles i menys encara les flors i les bràctees.
També pots posar-la en una galleda durant 15 minuts i deixar que absorbeixi l’aigua que necessita. Ambdós sistemes funcionen perfectament bé sempre que deixis que la planta s’escorri bé abans de tornar a col·locar-la al seu lloc.

Les fulles de la flor de Pasqua es cargolen quan necessiten més humitat ambiental. I aquest és un símptoma que interpretem amb una manca de reg, i aquí és quan en matem més d’una, pensant que és perquè té set.

No, aquesta és una altra necessitat que té aquesta planta i no se soluciona regant més. Podríem polvoritzar-la però és complicat fer-ho sense mullar les bràctees, així que el millor és col·locar-la sobre un plat amb aigua i còdols que en evaporar-se augmentarà la humitat al seu voltant.
No es tracta de posar-hi un plat amb aigua a sota: els còdols mantenen la base del test allunyat de l’aigua.

Adobat

No faig servir cap tipus de fertilitzant o adob durant la floració de la planta de Nadal. Això ja arribarà a la primavera, quan la trasplantis i comenci a créixer.

Com aconseguir que la Ponsètia torni a florir de nou


És normal que la planta de Nadal perdi les bràctees, les flors i les fulles durant l’hivern. No s’està morint: és el seu cicle normal i tot i que sembla sorprenent, la pots mantenir viva i fer que floreixi l’any que ve.

  1. Quan perdi les fulles, poda-la. Talla les branques a uns 10-15 cm des de la base. Fes servir guants perquè dels talls desprèn un làtex que pot resultar irritant. Fins a l’arribada de la primavera, mantingues la planta a l’interior de casa i rega-la una mica menys.
  2. A la primavera, trasplanta un test d’una mida lleugerament superior. Obre el pa de terra amb les mans i aprofita per tallar arrels mortes o espiralitzades. Començarà a créixer quan pugin les temperatures.
  3. Mantingues la planta en un lloc on tingui molta llum però evitant que rebi sol directe. Si tens espai al pati o a la terrassa, pots treure-la fora.
  4. Probablement creixerà força i es farà molt més alta del que era per Nadal. El seu creixement és arbustiu, i de fet pot assolir altures considerables (la primera que vaig veure a les Canàries, em va flipar. Estava en un pati i feia més de 3 metres).
  5. Adoba amb regularitat. Em va bé un fertilitzant líquid universal barrejat amb l’aigua de reg cada quinze dies, però fixa’t en la dosificació que recomana el fabricant.


Com forçar la floració de la Flor de Pasqua

Forçar la floració de la flor de Nadal o ponsètia
Aquesta foto és antiga, de l’any 2009 però s’hi veu molt bé la mida de la planta i el procés de canvi de color de les bràctees. Veure-la com torna a florir és un regal!

Per aconseguir que la planta torni a florir, el que cal fer és donar-li més hores de foscor de les que rep de per si. Si la tens en un pati, pots col·locar-li una caixa gran cap per avall per sobre. El problema és que a la tardor acostuma a ploure, i si no n’estàs pendent, la caixa es mullarà més d’un dia.

Una altra opció és mantenir-la en una habitació on puguis pujar i baixar la persiana per forçar aquestes hores de foscor tan necessàries.

Veuràs que d’un dia per l’altre algunes fulles s’enfosqueixen, passant a ser d’un verd fosc gairebé negre. Així és com ha de ser! Començaran a formar-se les flors i les bràctees es tenyiran progressivament de vermell.

Com cuido la meva Ponsètia

flor de nadal de color blanc

Potser t’ajuda saber com cuido jo la meva planta. Visc a Sabadell, amb un clima mediterrani i aquí, si fa fred, sol ser a partir de gener i febrer. Rarament neva ni tenim temperatures sota zero.

Compro la meva poinsettia sense plàstics decoratius i a casa la poso dins d’un test decorat amb dibuixos de Nadal. La col·loco a la taula del menjador, per la qual cosa rep tota la llum del finestral del menjador però alhora està lluny de la calefacció. A la nit, la deixo al mateix lloc perquè nosaltres apaguem la calefacció. Si tingués termòstat, la posaria a l’habitació del costat, perquè estigués més fresqueta.

Al matí, sí que la canvio d’habitació abans d’obrir les finestres i ventilar la casa: així li evito els corrents d’aire. Aprofito aquest trasllat per sentir el pes del test, que sol ser un bon indicador de la quantitat d’aigua que encara té la planta. Si s’està assecant, pesa menys, però si no ho veus clar, clava un bastonet de menjar xinès al substrat per saber si encara és humit.

Per regar-la, me l’emporto a la cuina i la poso sobre una safata que faig servir per no embrutar. La rego amb la regadora, deixo que dreni bé, aprofito l’aigua sobrant per a altres plantes i la deixo que s’escorri. Torno a col·locar-la al test decoratiu i una altre cop cap al menjador.

Compte amb la Ponsètia: pot ser tòxica per a les teves mascotes

Para compte si tens un gos o un gat aficionat a rosegar-ho tot. El làtex de la ponsètia li pot ocasionar trastorns digestius lleus (irritació oral, vòmits i dermatitis per contacte) segons Portal Veterinària.
Busca la secció Euphorbiaceae on parlen de la Flor de Pasqua amb el nom d’Estrella federal.

Noms comuns de la Ponsettia o Euphorbia pulcherrima

  • Anglès: Poinsettia, Christmas Star flower
  • Francés: Poinsettia, Fleur de Nöel, Étoile d’amour
  • Italià: Stella di Natale
  • Mèxic: Flor de Nochebuena o Cuetlaxóchitl (flor que se marchita) en Náhuatl.
  • Argentina: Estrella federal, pastora, pascuero, noche buena.
  • Perú: Cardenal.
  • Veneçuela: Papagayo.

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *