Un dels problemes que tinc aquests dies a l’hortet (apart de pugons variats i mosca blanca) són les erugues. Quan veieu foradets a les fulles de les tomaqueres i d’altres hortalisses, mireu-les per sota, amb una mica de bon ull igual hi trobeu una erugueta tant “bonica” com la de la foto.
No conec ningú que hagi perdut la collita per culpa d’aquestes erugues, suposo que perquè al mercat hi ha bastants productes per combatre-la, i afortunadament, n’hi ha també un d’ecològic: el bacillus thuringiensis.
Com funciona?
Aquesta bacteria amb nom de conjur de Harry Potter, el que fa és disoldre una toxina a l’aparell digestiu d’erugues i cucs. Un cop ingerit es veu que reacciona dins l’estòmac i els fa venir unes cagarrines de cal déu i moren deshidratats. (Més informació a la Wiki).
Com s’aplica?
La presentació habitual del BT (Bacillus thuringiensis) és en sobres o pots de pols que es dissol en aigua i s’aplica mitjançant un vaporitzador. És recomanable afegir-hi unes gotetes de sabó per tal que s’adhereixi millor a les fulles.
Com la majoria de productes ecològics s’ha de ser constant i aplicar mentre duri la plaga (llegiu les instruccions del producte específic que compreu).
Es recomana repetir l’aplicació si hi ha hagut pluges, ja que el producte pot quedar eliminat.
No he trobat informació sobre si és millor fer-ho en alguna hora concreta del dia, però com que sempre es poden produïr cremades a les fulles per l’efecte lupa de les gotes d’aigua sobre les fulles, m’imagino que millor serà fer-ho de bon matí o al capvespre.
Algunes curiositats
Abans d’escriure els articles del blog, intento ampliar la informació que tinc. Concretament amb el cas del BT m’ha sorprès saber que és un insecticida que es fa servir de fa molt de temps i que per interessos de les grans companyies químiques es va deixar d’utilitzar durant una temporada en benefici dels seus productes. Podeu llegir aquest text on s’explica el tema si voleu aprofondir una mica més (només en català)
També vull afegir que hi ha tres varietats d’aquest bacteri (el que en castellà n’hi diuen “cepas”), però el que ens interessa en el cas d’aquestes erugues és la varietat Kurstaki.
L’espectre d’aquesta varietat no elimina la resta de fauna útil i no té conseqüències per animals i/o humans.
I per acabar, un consell més: si el que teniu és un hort urbà amb quatre torretes, recordeu que no hi ha res més ecològic que revisar les plantetes una per una i eliminar manualment les erugues que pogueu trobar.
Això és el que a Infojardín n’hi diem “aplicar la tècnica del D-D-T” (“dedete” en castellà, o sigui, a dit)
Salut!
4 respostes
Hola Picarona. tinc dues tomateres i també tinc aquestes orugues que em fureden les fulles. de moment utilitzo el D-D-T per eliminar-les.
Támbe tinc unes quantes tomates amb forats.pot ser que siguin aquestes orugues que hagin entrat a dins?
Gràcies.
Pitu
PD:Amb tots els temes que tractes i lo be que ho expliques hauriess de fer un llibre
Hola Pitu, i perdona’m per no haver-te escrit abans.
Crec que aquestes erugues no són les mateixes que les que es fiquen dins dels tomàquets però tampoc hi posaré la mà al foc.
Fa un parell d’anys, un company d’Infojardín m’explicava que hi ha unes papallones que dipositen els seus ous dins les flors de les tomaqueres. D’aquesta manera, entre que es polinitza la flor i creix el tomàquet, l’ou s’obre i surt el cuc, que té el menjar assegurat.
De tota manera, aquest any de cucs i “bitxos” varis anem ben servits. Espero que tinguem sort i poguem menjar-nos algun tomàquet!!!
Salut!
Hola!
Jo també em resistia a creure que fossin les “estimades” erugues qui foradessin els tomàquets… fins que en vaig trobar una en plena festassa!!! Al balcó tenim dues menes de tomaqueres: unes de tomàquet cirera i unes altres de tomàquet de penjar. Les erugues no tenen miraments i es cruspeixen les fulles tant de les unes com de les altres. Però quant als tomàquets, han atacat moltíssim més els cirera (els altres potser els són massa grossos o potser reben massa llum solar perquè les erugues s’hi posin).
Curiós que siguin tan selectives, oi? Amb això de l’hort no deixes d’aprendre mai. Sort!!!