Search
Close this search box.

Com plantar enciam a casa

com plantar enciam en test o jardinera

L’enciam és una de les hortalisses més fàcils de cultivar a casa: creix ràpid i necessita molt poc espai, pel que s’adapta molt bé a testos i jardineres. Pots plantar enciam durant tot l’any, collir les fulles que necessites per a la teva amanida i esglaonar les sembres perquè no te’n faltin mai a la cuina.

Què cal saber per plantar enciam?

  • Època de cultiu: tot l’any
  • Sembra: 0,5 cm de profunditat
  • Mida de test per planta: 3 litres
  • Ubicació: a ple sol a la primavera, tardor i hivern. A l’estiu, agraeixen ubicacions a l’ombra
  • Reg: evitar que el substrat s’assequi del tot entre regs
  • Adobat: poc exigent
  • Collita: 12 setmanes des de la sembra

Com sembrar llavors d’enciam

Les llavors d’enciam són molt petites i germinen ràpidament: triguen entre 4 i 10 dies. En ser tan petites, no s’han de cobrir amb gaire terra, tot just mig centímetre. Si les enterres més, és possible que germinin però no tinguin prou energia per arribar a l’exterior. Pensaràs que estan caducades, o el pitjor: et sentiràs decebut i frustrat. Tens un article ben complert sobre com germinar llavors al blog.

Si és el teu primer any, compra planter. T’estalviarà gairebé un mes de treball diari entre reg i control de les plàntules acabades de germinar. Però el planter té un inconvenient: l’oferta de varietats d’enciam és més limitada, ja que normalment només es troba enciam llarg o romà (l’allargat de tota la vida), fulla de roure i meravella, i més ocasionalment cabdells, algun batavia o trocadero.

Si l’oferta et fa el pes, endavant! Compra el planter que necessitis per plantar els teus enciams i comença a cultivar!

Com plantar enciam en testos: guia completa

Detall del cabdell que forma l'enciam de la varietat Cogollo de Tudela
Enciams de la varietat “cogollos de Tudela”. Es tanquen sols per formar cabdell i no cal lligar-los

El marc de plantació dels enciams en un hort a terra és de 40 cm entre línies i 30 cm entre plantes. Els que cultivem en torretes i jardineres, juguem força amb aquestes mesures, perquè a casa no cal esperar que creixin per començar-ne a menjar.

Pots collir enciams per fulles per preparar les teves bones amanides. Talla les fulles més antigues, que seran sempre les que són més a prop del substrat (i a més, són les més grans). Respecta el centre del cabdell: si el talles, podries estar matant a la teva planta abans d’hora.
Amb aquest sistema, sempre tindràs amanides variades i les plantes continuaran creixent i donant fulles noves fins que els arribi el moment de florir per donar llavor.

Substrat

No estem cultivant a terra i aquí hi tenim un bon avantatge: a l’enciam li agrada la terra esponjosa, i qualsevol substrat per a hort urbà ho és. La barreja bàsica de fibra de coco i humus de cuc és ideal, tot i que també pots reutilitzar i millorar substrats afegint-hi una bona quantitat d’adob i una mica de perlita perquè quedi més flonjo.

Si penses utilitzar sempre el mateix contenidor per plantar enciam, recorda remoure la terra de tant en tant amb les mans o amb alguna eina per descompactar-la: les plantes ho agrairan.

Mida del test per plantar enciam

L’enciam s’adapta bé a testos petits, jardineres, taules de cultiu, garrafes de plàstic… Qualsevol andròmina et pot servir. Si fas servir jardineres, pots plantar un enciam cada 15 o 20 cm: creixeran sense problemes, tot i que els pots ajuntar una mica més amb una distribució en ziga-zaga. Com que els collirem per fulles, mai no els veuras tan grans com els que veus a la botiga perquè les fulles no s’arribaran a tocar entre una planta i l’altra.

Els testos individuals per plantar enciam haurien de tenir un volum de 3 litres com a mínim, i no han de ser gaire profunds, les arrels no ho necessiten.
El sistema SQF (Square foot gardening o hort en 1 m²) recomana plantar 6 enciams per quadrat.

Llum i ubicació

Als enciams els agrada el sol directe excepte a ple estiu. Són plantes que es deshidraten ràpidament i el sol intens i la sequedat provoca que pugin flor prematurament, així que pots jugar amb la seva ubicació en funció de l’època de l’any.

En general, les hortalisses de fulla poden adaptar-se a balcons ombrívols o amb poques hores de sol. Si has de prioritzar la col·locació d’altres plantes (per la seva mida, o perquè necessiten sol directe), no et preocupis gaire pels enciams: no només hi caben a qualsevol racó, sinó que poden compartir test amb altres plantes.

Com trasplantar enciam pas a pas

  1. Forma un forat al substrat usant les mans i introdueix el pa de terra de l’enciam.
  2. Acompanya la terra al seu voltant, compactant lleugerament i rega tot seguit.
    El més important en trasplantar enciams és deixar el pa de terra arran de substrat o lleugerament per sobre. Si observes detingudament el planter, veuràs que a la base hi ha un punt on s’uneixen totes les fulles: aquest punt rep el nom de “coll”, i es pot podrir en situacions d’excés d’humitat.
  3. Afegeix un material d’encoixinat al voltant de les plantes: a l’hivern escalfarà la terra i a l’estiu evitarà l’evaporació de l’aigua de reg.
  4. És normal que després del trasplantament s’assequin algunes de les fulles exteriors i es morin. Talla-les i no et preocupis: si les del centre estan bé, continuarà creixent sense problemes.

Et recomano plantar 3 o 4 enciams cada 15 dies per tenir-ne sempre alguns de petits que ja aniran creixent, i altres de grans, dels que pots anar collint-ne fulles. D’aquesta manera obtindràs un resultat esglaonat i sempre tindràs enciams casolans a la teva cuina. És un dels cultius amb els que pots arribar a ser autosuficient amb molt poquet espai.

Consell: No cal que facis cavallons a les jardineres o a les taules de cultiu per plantar els teus enciams. És una pràctica habitual als horts a terra que es reguen a manta o per inundació: es planten els enciams a la part de dalt de la muntanyeta per allunyar les fulles lluny de l’humitat que necessiten les arrels. Així eviten problemes de fongs i de podridures.

Com cuidar les plantes d’enciam

Enciams variats i espinacs a la taula de cultiu
Enciams variats i espinacs a la taula de cultiu. A l’esquerra ha quedat espai lliure per nous trasplantaments que em permetran anar collint fulles de manera continuada

L’enciam es una planta que va formant fulles noves des del centre de la roseta. Creixen cap a l’exterior, desplaçades per les que continuen formant-se al mig. Algunes varietats d’enciam fan cabdell de forma natural, i no cal fer-hi absolutament res. D’altres, com l’enciam romà, cal lligar-lo perquè les fulles centrals creixin blanques i tendres. Pots utilitzar una goma elàstica per lligar-los quan siguin la meitat de grans que els que compres a la botiga.

Cada quan s’han de regar els enciams?

Als enciams els agrada molt l’aigua, però la quantitat i la periodicitat de reg variarà depenent de si és estiu o hivern, o de la mida de la planta. Perquè ens entenem: quan acabes de trasplantar, no cal regar de manera que tot el substrat del test quedi humit: l’arrel és petita i ho saps perfectament perquè acabes de tenir-la a les mans. Necessitarà més quantitat d’aigua quan vagi creixent, i és que l’enciam té un sistema radicular més aviat petit per a la quantitat de fulles que pot arribar a formar.

Evita que la terra s’assequi completament entre regs, tot i que evidentment, la calor i la mida del test influeixen en lo ràpid que pot arribar a assecar-se el substrat. A l’estiu acostumo a regar-les diàriament, especialment les que estan plantades en jardineres de poca fondària. A la tardor i l’hivern, pot passar fins a una setmana sense haver de regar.
Evita mullar les fulles i les acumulacions d’aigua al mig. Això ja els passarà el dia que plogui, però no ho facis per costum o podrien aparèixer fongs.

Consell: Observa les fulles quan acabis de regar: la seva turgència quan estan ben hidratades et servirà d’indicador per saber quan has de tornar a regar. Els enciams són força “drama-queen” i quan les fulles estan deshidratades es veuen ben flàccides.
L’aspecte de les puntes de les fulles també són un bon indicador: si veus que s’assequen, és probable que necessitin més quantitat d’aigua.

Adobs i fertilitzants

L’enciam no em sembla una planta molt exigent en nutrients, però amb això no vull dir que no sigui necessari adobar regularment entre cultius. Si comences ara el teu hort urbà, no cal que afegeixis res fins que arrenquis les plantes: en un substrat nou trobaran sense problemes tots els nutrients que necessiten.

Només caldrà afegir adob si reutilitzes la mateixa terra per plantar una nova tongada. Afegeix un grapat d’humus de cuc sobre el substrat o al fons del forat que faràs per trasplantar un enciam nou.

Hi ha una circumstància molt concreta que pot emportar-se nutrients del sòl: les pluges continuades que es poden donar a la primavera i la tardor. En aquests casos, un grapat extra d’humus o un reg amb fertilitzant líquid els vindrà rebé.

Quan puc collir l’enciam?

Ja t’he explicat abans que pots anar collint els enciams per fulles fins que la planta vulgui florir. Evidentment, també pots optar per no fer res i esperar que creixi per collir l’enciam sencer. Quan tallis la base o les fulles de l’enciam, veuràs que del tall apareix un làtex blanc. El nom científic de l’enciam és Lactuca sativa, i això de lactuca fa referència precisament a aquesta substància lletosa. És normal, i pots consumir l’enciam amb tranquil·litat.

Consell: Si tens moltes llavors d’enciam i et fa por que caduquin, pots fer una sembra directa per consumir les fulles quan siguin molt petites. De fet, és el que hi ha a les bosses de mesclum o de brots tendres que trobem al supermercat. Talla-les per la base amb unes tisores per no haver de netejar les arrels plenes de substrat.

L’espigat de l’enciam

Enciam espigat per formar flor
Enciam espigat per florir i donar llavors. Comencen a créixer en vertical i finalment floreix a dalt de tot

En un dels meus primers tallers, una noia em va preguntar: «¿I aquest Alien que li ha sortit al meu enciam?». Em va semblar tan visual anomenar així l’inici del procés d’espigat o pujada a flor dels enciams, que no puc evitar repetir-ne la frase.

Diem que un enciam s’ha començat a espigar quan presenta un creixement similar al de la foto, un cogollo de Tudela. Les fulles es tornen més amargantes i per això cal estar atent i collir-los abans que comenci la floració.

És realment sorprent veure com apareixen les flors (i en conseqüència, les llavors) d’aquelles hortalisses en què no solem veure el final del cicle. En el cas dels enciams, recordo la primera vegada com tota una experiència, ja que aquells temps no tothom portava una càmera a la butxaca com ara i era una cosa que t’explicaven, però havies d’experimentar en primera persona per poder veure-ho.

Com guardar llavors d’enciam

Arribarà un moment en què la part central de la planta començarà a créixer cap amunt: s’està preparant per florir. A partir d’aquest moment pots fer dues coses: deixar que l’enciam segueixi el procés, faci flors i doni llavors o bé pots tallar-lo per menjar-lo si no amargueja.

Però ni que sigui una vegada, deixa que l’enciam s’espigui per veure tot el procés, és meravellós! Al final d’aquest creixement vertical, apareixeran un munt de flors grogues que un cop seques, s’obriran per expulsar munts de llavors acompanyades d’un borrissol a manera de paracaigudes.

Quan vegis que les llavors estan a punt d’obrir-se, talla la branca que subjecta les flors i penja-la de cap per avall dins d’una bossa de paper (pots reciclar les del forner, són perfectes). Així quan les flors s’obrin, les llavors cauran dins la bossa i podràs recuperar-les totes.
Deixa que s’assequin bé abans de guardar-les, i ja tindràs llavors pròpies per plantar enciam sempre que vulguis.

Plagues i problemes habituals al cultiu d’enciams

Enciam mossegat pels ocells
Enciams tendres mossegats pels ocells. Les mossegades tenen la forma triangular dels seus becs.

Els enciams no acostumen a patir plagues importants, si més no en el meu cas. No acostumo a fer servir cap mena de preventiu ni curatiu, per la qual cosa de l’hort van directes al plat després de rentar-los.

Però com totes les plantes, poden patir de pugó, thrips, mosca blanca i minadors de fulla. Són molt desitjables per als ocells, cargols i llimacs.

No t’encaparris amb els problemes que poden arribar: ja hi posaras remei si arriben i si realment són un problema. Tenir algunes fulles rosegades pels ocells a finals de l’hivern és fins a cert punt, normal.

La meva experiència cultivant enciam en testos

Els enciams són una hortalissa fixa al meu hort amb una única excepció: els mesos més càlids de l’estiu. Tinc poc espai per posar-los a l’ombra durant aquest temps, i el poc que tinc prefereixo utilitzar-lo per a d’altres plantes.

Acostumo a plantar enciam a la taula de cultiu, triant varietats diferents i reposant les plantes conforme es consumeixen. Així, sempre n’hi ha de preparades per collir i d’altres acabades de trasplantar. A l’estiu, la taula queda a ple sol i els enciams pugen a flor de seguida. Prefereixo utilitzar-la per altres cultius d’estiu. Així puc aprendre com es desenvolupen o s’associen entre ells per poder-vos aconsellar als meus tallers.

Consell: L’enciam és el summum de les hortalisses comodí perquè pot créixer bé en qualsevol forat o al costat d’altres hortalisses de cicle més llarg. Posem, per exemple, un test en què plantaràs una tomaquera. Quan la tomaquera comenci a fer flors, ja t’hauràs menjat l’enciam de sobres. No es faran nosa i és una manera fantàstica d’optimitzar l’espai de l’hort.

Quina varietat d’enciam plantar a cada època de l’any

Per acabar, deixa’m explicar-te una cosa sobre les varietats d’enciam que no fa referència a les que t’agraden més per menjar, sinó a la resistència de la planta al fred i a la calor. L’encisam (així se’n diu en valencià), és una planta que resisteix temperatures que van des dels -6ºC fins als 30ºC i per això se sol generalitzar dient que la podem cultivar durant tot l’any.

Però les temperatures influeixen, i molt, en el seu creixement. M’explico: les altes temperatures de l’estiu, fan que el cicle de la planta s’acceleri i pugi a flor per donar llavors molt més ràpid que en altres estacions de l’any. D’altra banda, a zones amb hiverns molt freds, la planta no mor fins arribar als -6ºC, però això no significa que segueixi creixent com si res a temperatures properes als 0ºC. El seu creixement s’alenteix i triga una mica més que durant la tardor o la primavera.

Dit això: si optes per plantar enciam des de llavor, seria convenient triar varietats que s’adaptin bé no només a l’època de l’any sinó també a la climatologia pròpia de la teva zona. Revisa la informació que apareix als sobres o deixa’t guiar per les plàntules que tenen al teu garden o viver: rarament intentaran vendre’t una varietat que no es doni bé en aquell moment.

On trobar enciams de varietats locals?

Et deixo un llistat dels que he trobat a les xarxes (venen ganes de provar-los tots, oi?).

  • Catalunya: Enciam escaroler, cua d’oreneta, enciam de cassoleta, llengua de bou, carxofet o escarxofet, maimó, dels tres ulls, romà del Prat, llarg de Serinyà, enciam del sucre, enciam vermell de Tremp, enciam d’hivern de Tírvia, (a Les Refardes, L’Era i Eixarcolant).
  • País Valencià: Encisam de Morella, encisam maravilla d’espadà (a Llavors d’Ací)
  • Balears: Enciam d’hivern d’Inca, enciam orella d’ase, enciam negre, enciam revull blanc (a l’Associació de Varietats Locals de Mallorca)
Com plantar enciams en test - Infografia @picaronablog

Dubtes freqüents sobre el cultiu d’enciam

Quan s’han de lligar els enciams?

Els únics enciams que cal lligar, són els enciams romà o allargat. La resta es tanquen tots sols per formar cabdell o no s’han de lligar (com per exemple el fulla de roure, lollo rosso, red salad bowl, etc).

Per què s’espiguen o pugen els enciams?

Els enciams suporten molt malament les altes temperatures: a partir dels 30ºC inicien el seu procés de floració. Si se us pugen a l’estiu, proveu de col·locar els tests a l’ombra, ja sigui en una altra ubicació, sota una malla d’ombreig o darrere d’hortalisses més altes.
Si s’espiguen en una altra època de l’any, és perquè ja han arribat al final del seu cicle i els hauries d’haver collit abans.

Com rebrotar un enciam sense llavors?

Hi ha força vídeos virals que expliquen com rebrotar la base d’un enciam del supermercat. Normalment aconsellen introduir la base en un got amb aigua i esperar que creixi. Efectivament, del tronxo es formaran nous grups de fulles igual que passaria a l’hort si talles arran de terra un enciam que hi tens plantat.
Però el que sortirà és això: grups de fulles, i no un enciam sencer. Si t’agrada experimentar, endavant, de fet és molt curiós! Però alguns d’aquests vídeos t’acaben ensenyant un enciam gegant i preciós que de és mentida i no aconseguiràs.

Com conservar l’enciam a la nevera?

Evita tallar-lo amb ganivets metàl·lics, que oxiden la part per on has tallat. Fes servir les teves mans o ganivets de plàstic o ceràmica. Renta’l bé, escorre’l amb un centrifugador i introdueix-lo en una bossa o en una carmanyola. Pot aguantar fins a 10 dies tot i que tenint un hort, el millor que pots fer és collir la quantitat justa que necessitaràs.

T’ha quedat algun dubte, alguna pregunta sobre com plantar enciam a l’hort urbà de casa? Deixa’m un comentari i miraré d’afegir-ho al text. Salut!

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *