El pèsol (Pisum sativum) és una planta de la família de les lleguminoses o fabàcies. El nom s’aplica també a la seva llavor, que és comestible.
Hi ha diverses varietats però habitualment es defineixen per l’alçada que pot arribar a fer la planta.
D’entrada, les de creixement indeterminat, que poden arribar a mesurar fins a 3 metres. Fan una tavella rodona que s’ha d’obrir per extreure’n els pèsols.
També hi ha els de creixement determinat o de mata baixa, que no arriben a mesurar més d’un metre i que són potser els més apropiats per als nostres horts urbans.
I per acabar, els tirabecs, dels que es menja la tavella sencera com si fos mongeta tendra. Es recullen quan mesuren uns 10 cms i els pèsols apenes han crescut a l’interior. Bullits apenes un minut i amb un raig d’oli de l’oliva per sobre són deliciosos! Algunes marques comercials els anomenen “cometodo” precisament perque s’en pot consumir tota la tavella.
Com plantar pèsols a l’hort urbà?

Els pèsols no són gens delicats de cultivar, no són gens exigents ni en reg ni en adob. Només heu de parar compte amb que no els ataqui l’oïdi, que és el problema més habitual que solen tenir.
Els sembrarem directament en torreta o jardinera posant de 3 a 4 llavors a cada forat i deixant-les crèixer totes. No cal fer-ne planter.
El marc de plantació a terra-terra és gran (50×50), pel que en torretes petites és millor posar només aquestes quatre llavors en un forat al centre de la mateixa i en jardineres intentar repartir-los segons la seva llargada.
Malles i tutors per les pesoleres

És convenient posar-hi algun tutor per tal que vagin pujant (tant si són de mata alta com baixa).
Fixeu-vos en dos detalls molt concrets de la fotografia de la varietat tirabec que il.lustra aquesta entrada (i que molt amablement m’ha permès utilitzar na Pitiusa :* ) :
-D’una banda, els circells amb els que s’emparren per el tutor, com ara els que fan els melons i els cogombres però no tan arrissats.
-I també el sistema tant apropiat que va fer servir l’any passat na Pitiusa: una xarxa de plàstic que podeu trobar fàcilment en qualsevol centre de bricolatge.
Els pèsols no són molt productius pel que cal posar-ne bastantes plantes. Teniu en compte que la varietat tirabec pot omplir més fàcilment un plat a l’aprofitar-ne tota la tavella.
I si planteu dels normals, proveu-los crus, són dolços i deliciosos!
Podeu ampliar la informació a la fitxa tècnica de Infoagro
Molta sort i bona collita!
8 respostes
Hola :
soc nova per aquí però estic maravellada del teu blog.
Jo intento tenir un hortet a casa amb jardineres i llegeixo els teus articles amb molt interés .
també he llegit articles sobre les panificadores ja que n’he compat una.
Moltes gràcies per a compartir els teus coneixements.
També et volia fer una pregunta:
A sabadell hi ha algun lloc on es puguin comprar llavors ecològiques?
Goretti
Hola Goretti. Ets de Sabadell? Coneixia una Goretti que anava a les Carmelites, a veure si encara seràs tu, el món és tant petit…
A Sabadell, que jo sàpiga no hi ha cap lloc on comprar llavors ecològiques. A La Perpetuenca en tenien d’una empresa italiana però fa temps que les van acabar i pel que veig no n’han tornat a dur.
Potser et serà més fàcil conseguir planter a la senyora que es posa dissabte al matí al mercat central. Jo n’hi compro i surt molt bé, són de Caldes.
Sort, i gràcies per passar-te per aqui!!!
No soc la Goretti de les Carmelites ja que soc nouvinguda a sabadell.
Moltes gracies per la resposta.
Es el que faig comprar a la parada del de Caldes o a Can Alemany, però ni hi ha gaire on triar. Si no hi vas d’hora no queda quasi res.
Torno a repetir que tens un blog supercomplert i que em fas perdre molt temps seguint tots els enllaços i llegint tot el que hi poses.
Goretti
Jo sempre hi vaig d’hora, a comprar el planter. No sabia que més tard hi havia poc per triar…
Prova també a comprar planter a La Perpetuenca, el que no sé és si hi ha problemes amb el tema horari.
Molta sort!
bona tarda Esther!
Ting un dubte, al sembrar els pessols, es com las faves i las mongetes que no s han de regar fines que brotan?
gracies
Des de setembre que estic intentant plantar pèsols , i no hi ha manera la llavor no germina, es floreix, ho he intentat sense regar massa i tampoc, em podries dir que passa?
Hola Concepció,
Doncs a veure, poden ser vàries coses: una, que les llavors siguin velles i els costi germinar. Haurien de fer-ho sense problemes en un màxim de 7 dies. Però pel que m’expliques, imagino que potser el problema és que no acabes de trobar-li el punt al reg.
Prova a regar generosament el lloc on les has de sembrar, i a continuació hi diposites la llavor. Recorda que no l’has de cobrir amb més de dues vegades la seva mida en terra!
No tornis a regar fins que no surtin.
Una altra opció és mirar de pre-germinar-les a dins de casa. Posa-les en remull durant unes 12 hores i després les coloques sobre un paper de cuina humit. Posa el paper de cuina dins d’una bossa per mantenir la humitat i mira com estan al cap de tres dies. Quan germinin, les passes a terra.
Ja m’explicaras si t’ha anat bé algun d’aquests mètodes. Molta sort!