Search
Close this search box.

Com plantar safrà

safra-com-plantar

Us heu plantejat mai sembrar safrà? És una de les espècies més fàcils de cultivar, però sovint no hi pensem perque no s’acostuma a trobar-ne bulbs.

L’any 2006, buscant informació per Internet sobre el tema, una bona colla de companys d’Infojardín vam trobar-ne un productor de Teruel, en vam comprar i en vam fer un seguiment del cultiu durant la temporada.

El safrà (Crocus sativus) és una planta conreada del gènere Crocus dins la família Iridàcia (Iridaceae) i també l’espècia que s’obté de les parts femenines (estigma i estil) de la flor d’aquesta planta. L’espècia s’utilitza com a condiment i colorant. A més té propietats medicinals.Actualment el safrà és una planta estèril que es reprodueix a través dels bulbs (corms en termes botànics). [Font: Viquipèdia]

Potser veient aquesta fotografia us recordi altres flors que heu vist. I és que efectivament, el safrà forma part de la familia dels Crocus, dels que podeu trobar bulbs de mil colors i també, amb una mica de sort, haver-ne vist de silvestres.

El cultiu del safrà és molt senzill en hort urbà, i a més és d’aquelles plantes de les que resulta fàcil conseguir-ne més llavor. Les bulboses s’assemblen en aquest sentit als alls, que de fet s’havien classificat durant molt de temps en la mateixa familia: d’un sol bulb en recollirem més d’un en acabar la temporada, igual que d’un gra d’all n’obtenim una cabeça,  pel que són relativament fàcils de reproduïr. Només hem de tenir present que es tracta d’una planta de secà i haurem d’intentar imitar aquesta necessitat per cultivar-la.

azafra-safra-siembra-sembra
L’any 2006 vaig sembrar els meus primers bulbs de safrà. Tenia tots els testos ocupats i els vaig posar en aquest de 9 cm de diàmetre. No van anar malament.

Podeu sembrar els bulbs en jardineres o torretes, més o menys junts, però a mi sempre em va bé fer-ho en aquestes torretes de plàstic a les que els dóno mil utilitats. A més, tinc vàries safates de plàstic que em van donar en un viver i així em resulta molt fàcil de moure-les segons em convé.

És clar que si teniu un hort de terra-terra les podeu repartir allà on vulgueu, però heu de tenir present només un punt: en ser un cultiu de secà, les pluges de la primavera poden malmetre els nous bulbs, podrint-los, pel que seria convenient ubicar-los en algun lloc que us permetés controlar millor la humitat que reben.

L’època de sembra dels bulbs va del Juliol al Setembre. Diuen que és millor al juliol, així que ara seria el moment de plantar-los. En el moment de fer-ho no cal enfonsar molt el bulb, amb deixar-lo només cobert n’hi ha prou.

No cal regar-lo massa tampoc. Penseu que el bulb de qualsevol planta és la primera reserva d’aliment que té, o és que mai no se us ha grillat un all? En aquest cas és el mateix: si teniu els bulbs sense plantar poden germinar i arribar fins i tot a fer flor. Però no és el cas, no és així com els hem de cultivar.

azafran-safra-germinacion
El primer que veureu quan comença a germinar el safrà són aquesta mena de “camises” que cobreixen les fulles. Les flors sortiran de seguida.

Si els sembreu ara, més o menys cap al setembre veureu que en surten unes petites tiges, són les fulles, que tenen aquesta forma com “d’agulles”. Entremig apareixeran les flors, que són d’un preciós color violeta. Al mig de les flors hi ha els estigmes i els estils, que són els pelets que hem de recol.lectar per assecar posteriorment.

Cal estar MOLT pendent de la floració del safrà, ja que la flor s’hauria de collir el mateix dia que s’obre.    Ja fa anys que segueixo les indicacions del Mestre Destripaterrones per recollir-les i torrar-ne els pelets:

[…] la rosa florece al amanecer y después se marchita, por lo tanto hay que estar muy atentos en recolectarla, como no florecen todas a la vez, veremos que cada día abren unas cuantas, las recolectamos y guardamos en el frigo, al día siguiente otras pocas y cuando tengamos todas procedemos a quitarles los estigmas (pelitos de color rojo en el centro), tiene otros pelitos al lado de color amarillo que no son de la misma calidad ni aroma pero se pueden aprovechar porque también dan color, no tanto pero dan, se colocan en un platito, los echamos en una sartén normal y a fuego muy lento les vamos dando vueltas hasta que veamos que están completamente secos, cuidado con no pasarse, se queman muy facilmente, posteriormente los metemos en un tarrito de cristal y a guardar

Us animeu a cultivar-lo? Crec que és una d’aquelles espècies que val la pena intentar, fins i tot en un hort urbà. Ànims!!!

Edició 01/08/2012

Sempre he comprat els bulbs de safrà a la empresa Azafranes Jiloca.

Respecte a les mides dels bulbs, heu de pensar que agafant els més grans us garantiu la floració i que un sol bulb us pot donar fins a 14 flors durant la temporada.

En canvi, els més petits poden fallar i no florir tots. Si ho fan en la seva gran majoria, però no espereu la mateixa quantitat de flors com en els grans.

Al web de Jiloca hi ha informació sobre com cultivar-los, però apart, us deixo alguns enllaços per si voleu ampliar-la:

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

5 respostes

  1. Ester,
    M’acabes d’animar a plantar-ne. El setembre en cultivaré en una torreta gran que tinc, estarà al sol però al resguard de l’aigua.
    Ja et diré el què o veuràs una entrada (si surt i va bé).
    M’agrada el teu bloc. Una urbanita enamorada dels horts,
    Nani

  2. Hola Ester! Ja em tens per aquí, tot i que no veig on fer-me seguidora teva. Molt interessant, la publicació del safrà! Bé, i d’altres, que sempre ets molt instructiva! Petons i fins aviat!

  3. Hola Ester, m’ha agradat llegir unes nocions bàsiques del cultiu d’aquesta planta. Havere si m’animo i en planto. Gràcies.

  4. Gràcies ,fa molt de temps que vull plantar-ne!esperé la temporada.