Search
Close this search box.

Com funciona un vermicompostador

Us presento el meu vermicompostador per a que en veieu el funcionament i sobretot, per aclarir alguns dubtes que us poden sorgir.
Espero que us agradi!!!

Més informació a:
Humus de lombriz – Apuntes sobre vermicompostaje
Construcción de vermicompostadores caseros
Vermicompostadora casera por 3 €
Todo sobre el vermicompostaje

Apart de la Maica i l’Olga que em van deixar aquí les seves consultes sobre el vermicompostador, també he rebut tres mails més amb dubtes sobre el seu funcionament i sobre com fer-se’n un a casa.

Com una imatge val més que mil paraules, el que faré serà enregistrar un nou video amb el que us ensenyaré cada part del compostador i així em serà més fàcil explicar-ho i a vosaltres entendre-ho.

Però com que això no ho podré fer fins el cap de setmana, cinc respostes per a que no em digueu que m’escaquejo 😉

Per la Maica

Quan arriba el moment de buidar l’últim pis del vermicompostador (el de sota de tot, que ja té l’humus acabat), el que faig és el següent:
El trec de la seva posició i el poso a sobre de tot del vermicompostador, posant-lo al sol. Així aconsegueixo dues coses:

1) Que l’humus s’assequi una mica, el que en facilita la recolecció (sempre és més fàcil si té textura de terra que de fang)
2) Que si hi queden cucs, s’en vagin avall perque no els agrada la llum

L’humus el recullo a grapadets, amb uns guants posats i el vaig posant en un saquet. Està clar que si hi queda algun cuc entremig, ens el podem carregar en el procés. Però això és inevitable a no ser que vagis revisant cada palada o grapat d’humus.

Personalment ho reviso segons la quantitat de cucs que veig que hi ha en el conjunt del vermicompostador. Si n’hi ha pocs, grapadet que agafo, grapadet que miro.

I sobre el nivell inferior (que és el conjunt que fa de base, amb les potes i aixeta incorporada), efectivament serveix per recollir els líquids que es produeixen durant el procès de compostatge.

Per l’Olga

Sense cap dubte els compraria (els cucs). Imagino que el procés de compostatge es realitzarà també sense ells però serà moltíssim més lent.
Compostar sense cucs és viable però normalment això no es fa en un vermicompostador, sino en un compostador que és el mateix però sense pisos i molt més gran. En aquest cas es treballa d’una altra manera (Pots trobar informació a Compostadores.com a l’apartat “Compostaje de jardín”).

M’imagino que vas comprar el vermicompostador per problema d’espai i que els cucs no els tens perquè o bé no els vas trobar o et fan fàstic.

Sobre les mosques, diuen que sí, que el paper de diari serveix per disminuïr-ne la població. Sort!

Per en Joan
Jo tampoc vaig rebre el disc groc que es veu sota la tapa del vermicompostador. Els consultaré a Compostadores.com i et faig saber el què. Però m’imagino que és pel que li comentava abans a l’Olga: evitar l’aparició de mosquetes.

Per en C3PO
Fer un vermicompostador dins un cubell de deixalles com dius t’obligarà a fer-hi un forat abaix de tot per tal de poder treure l’humus quan s’hagi fet. De tota manera, el que tu vols ver és més un compostador que un vermicompostador.
Passa’t per Compostadores. com i consulta la secció de “Compostaje de jardín”. Crec que t’anirà millor adaptar aquest sistema si com dius, tens hort de terra-terra i espai.

Per a X
El vermicompostador que es va fer Jara és fàcil i econòmic. Però tres apreciacions:

1) L’inconvenient d’aquestes torretes són les potes. M’explico: cada pis ha d’estar directament a sobre de la matèria orgànica del pis inferior per a que els cucs puguin passar d’un pis a l’altre. Si poses la tapa tal i com surt a les fotos de la Jara, tingues present que només t’en cal una a dalt de tot per tapar el conjunt perquè si les poses entremig no deixaràs que els cucs surtin de la torreta cap a una superior o inferior.

2) Has de foradar la base dels recipients que apilaràs entre si de manera que els cucs hi puguin passar. En el video que faré el cap de setmana us ensenyaré exactament com són de grans els forats.

3) Has de posar un plat al terra per recollir els líquids o bé una torreta més que estigui buida i sense foradar per tal que faci de recipient contenidor.

Espero haver-vos ajudat amb els dubtes i si hi ha res més doncs mirarem de sol.lucionar-los.
Salut!

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

Una resposta

  1. Ei, que tal!
    El meu marit té la idea de montar un vermicompostador al garatge. És bona idea, tenint en compte que es un lloc normalment fosc i poc ventilat?. Val la pena tenir-lo ja que acabem de començar a plantar alguna coseta d’hort i som principiants?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *