Com fer purí de consolda


Quina tarda d’aigua! Ha plogut a casa vostra? A Sabadell ha tronat, plogut i pedregat. I això m’ha fet pensar en que no us havia parlat mai de lo bé que va el purí de consolda en situacions així, ja que ens ajudarà a guarir aquelles plantes que es poden haver foradat o esquinçat per acció de la pedra.

Perquè serveix el purí de consolda?

La consolda és una d’aquelles plantes que junt amb la ortiga i la cua de cavall, formen un triumvirat molt interessant que cal conèixer i fins i tot adoptar a la nostra farmaciola. Les seves propietats aplicades a la horticultura són força variades:

  • Regenera els teixits cel·lulars i per tant és ideal per guarir ferides com les que pot haver provocat la pedra a les nostres plantes.
  • És molt rica en potassi, pel que afegida a l’aigua de reg, ens ajudarà a que tomàquets, pebrots i altres hortalisses de fruit creixin la mar de bé.
  • Sembla que les fulles barrejades amb el compost ajuda a activar-ne el procés.

Es pot aplicar de diverses maneres: afegint les fulles sobre la terra o el substrat, com si fos un encoixinat, afegint-les a la pila del compost o bé elaborant-ne un purí. Aquest el podem afegir a l’aigua de reg o bé aplicant-lo diluït sobre les plantes.

Possiblement us sigui d’ajuda recuperar la entrevista que li vam fer l’any passat a en Jordi Puigdefàbregues, especialista en elaboració de purins a Pagesos de ciutat. Us deixo l’audio aqui:

La mala notícia es que es tracta d’una planta amb una arrel que precisa molta fondària, i per això no es recomana plantar-la en contenidors. Podeu trobar-la seca a les herboristeries o comprar-ne el purí ja preparat en comerços especialitzats.
Si en canvi teniu hort a terra, proveu a cultivar-la! A Infojardín hi ha força colla que l’han adopatada i sempre fan referència a la varietat anomenada “consolda russa”, que pel que sembla és més productiva.

Sobre el mètode d’elaboració del purí, és sempre molt similar. Si us estimeu més veure-ho en video, aquí en teniu un d’en Miracebo, un company d’Infojardin que us recomano seguir a YouTube.

Tots aquests purins m’han donat molt bon resultats en l’hort, i debó que val la pena utilitzar-los. Si els pots us semblen massa grans, sempre podeu “enredar” algun amic hortelà per compartir-los. És el que faig jo 😉

Espero que us serveixi d’ajuda, salut!

Ester Casanovas @picaronablog

M’encanten els horts urbans i el cultiu d’hortalisses en torretes i jardineres. L’any 2005 vaig començar a compartir com ho feia i així em vaig convertir en la  PicaronaBlog.
Imparteixo tallers d’iniciació a l’hort urbà, col·laboro en mitjans especialitzats i el 2014 es va publicar el meu primer llibre, Pagesos de ciutat.

També et pot interessar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *